ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Στο oυκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος  Il-76 που κατερρίφθη στις 14/06/14 πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ επέβαιναν και υψηλοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη επιτόπια έρευνα των ρωσόφωνων  στον χώρο του δυστυχήματος έφερε στο φως στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία ξένων στρατιωτικών παραγόντων εντός του μεταγωγικού. Ειδικότερα, βρέθηκαν σακίδια με στρατιωτικά έγγραφα και ταυτότητες ξένων αξιωματικών που αποκαλύπτουν το ρόλο των ξένων δυνάμεων στην εθνοκάθαρση του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό Argumentam (18.06.14) επικαλείται δήλωση ανώτατου ρώσου αξιωματούχου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, αμερικανός αξιωματικός προίστατο μιας αποστολής 15 με 17 ειδικών στρατιωτικών συμβούλων που προέρχονταν από τη διοικητική βάση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

3923247_avion-new
Ρωσικοί παράγοντες εκτιμούν ότι σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η παροχή βοήθειας στις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές στην τελική και σφοδρότατη φάση των επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης.
Όταν το ρωσικό ειδησεογραφικό ζητάει από την ρωσική στρατιωτική πηγή να κατονομάσει τους νεκρούς ξένους αξιωματούχους, αυτός απαντάει:

“Όλα τα έγγραφα και στοιχεία έχουν διαβιβασθεί στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μας έχουν ζητήσει να μην διακινούμε πληροφορίες σχετικά με αυτό”.